Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Δήθεν οικολογικά

Για κάποιους είναι πρόβλημα, για κάποιους άλλους μια ακόμη ευκαιρία να πλουτίσουν. Τα τελευταία χρόνια, οτιδήποτε πράσινο φοριέται πολύ στην Ελλάδα. Οίκοι μόδας διαφημίζουν ότι παράγουν ρούχα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από οικολογικά υλικά. Αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι τα νέα μοντέλα τους απελευθερώνουν ολοένα λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ότι η νέα συσκευή τους φέρει κάλυμμα από οικολογικό υλικό. Μέχρι και οικολογικό πλυντήριο ρούχων πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην ελληνική αγορά, το οποίο θα χρησιμοποιεί... μόλις ένα φλιτζάνι νερού σε κάθε κύκλο πλυσίματος. Στο εξωτερικό το φαινόμενο είναι γνωστό και έχει αποκτήσει και όνομα: greenwashing (ένας είδος πλύσης εγκεφάλου του καταναλωτή για τη διάσωση του περιβάλλοντος). Ο όρος περιγράφει την προσπάθεια κάποιων επιχειρήσεων είτε να «πουλήσουν» προς τα έξω ένα δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο, είτε να προωθήσουν τα προϊόντα τους, υπερβάλλοντας όσον αφορά στα πράσινα χαρακτηριστικά τους. Μόνο που αλλού οι καταναλωτές αρχίζουν και ξυπνάνε. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε προϊόντα που διαφημίζονταν ως φιλοπεριβαλλοντικά, προέκυψε ότι μόνο σε μία από τις... χίλιες περιπτώσεις επρόκειτο πράγματι για οικολογικό προϊόν. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία και σήμερα οι καταναλωτές στις ΗΠΑ έχουν γίνει πιο προσεκτικοί σε κρούσματα greenwashing από τα πρώτα κιόλας πλάνα ενός διαφημιστικού σποτ. Το greenwashing είναι πολύ της μόδας και στην Ελλάδα. Εδώ όμως ούτε έρευνες γίνονται, ούτε φορείς υπάρχουν που να μετρούν με συγκεκριμένα κριτήρια πόσο φιλοπεριβαλλοντικά είναι όντως όσα ισχυρίζονται στις διαφημίσεις τους οι εταιρείες. Και έτσι θα περάσει κάμποσος καιρός μέχρι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το πραγματικά οικολογικό προϊόν από το προϊόν-μαϊμού. Μέχρι τότε, το περιβάλλον θα συνεχίζει απλώς να «πουλάει».

Και οι άντρες γερνάνε

Και οι άντρες γερνάνε. Και οι άντρες έχουν κλιμακτήριο, ανδρική εμμηνόπαυση, γνωστή και ως ανδρόπαυση. Απλώς, η γήρανση των υγιών αντρών δεν χαρακτηρίζεται συνήθως από απότομη ή δραστική αλλαγή της λειτουργίας των γονάδων τους. Ετσι, ενώ η γυναικεία εμμηνόπαυση έχει συγκεκριμένη χρονική έναρξη, στους άντρες η διαδικασία αυτή είναι πιο αργή και μακροχρόνια, ενώ σε ορισμένους άντρες τόσο η παραγωγή ανδρογόνων, κυρίως τεστοστερόνης, όσο και η γονιμότητα, δηλαδή η δράση των σπερματοζωαρίων, μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τα γεράματα. Στους περισσότερους όμως άντρες παρατηρείται προοδευτική μείωση ορμονών και σπερματοζωαρίων από τους όρχεις, γι' αυτό και χρησιμοποιείται και ο όρος σχετικός υπογοναδισμός, που υποδηλώνει την υπολειτουργία των γονάδων, παρά τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται από άτομο σε άτομο. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που κάνει έναν άντρα άντρα. Βέβαια, το πόσο «άντρας» είναι ένας άντρας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τεστοστερόνης στο αίμα, αλλά κυρίως από την ποσότητα που υπάρχει συνδεδεμένη στους υποδοχείς ανδρογόνων. Η τεστοστερόνη παράγεται κατά 2/3 από τους όρχεις και κατά 1/3 από τα επινεφρίδια. Επιδρά κυρίως στην επιδερμίδα, στα μαλλιά και στον προστάτη, ευθύνεται για τη διαμόρφωση των δευτερευόντων γεννητικών χαρακτηριστικών, προάγει τη δημιουργία μυών και την αποδόμηση του λίπους, επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση και αυξάνει την αντοχή αλλά και την επιθετικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται παρανόμως ως αναβολικό για τους αθλητές, με πολλές όμως αρνητικές παρενέργειες.Η έλλειψη ανδρογόνων στους ηλικιωμένους άντρες προκαλεί ορισμένες ενοχλήσεις, οι συχνότερες εκ των οποίων είναι η νευρικότητα, η κατάθλιψη, η εφίδρωση, οι εξάψεις, η μείωση του λίμπιντο, η δυσκολία στύσης, η μειωμένη αντοχή, οι διαταραχές μνήμης και οι δυσκολίες συγκέντρωσης. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα συμπτώματα της γυναικείας εμμηνόπαυσης. Παράλληλα, εμφανίζονται κατά περιπτώσεις και οργανικές μεταβολές, όπως μείωση του πάχους της επιδερμίδας, μείωση της τριχοφυΐας, μείωση της πυκνότητας των οστών (οστεοπόρωση), καθώς και μείωση της μυϊκής δύναμης και της μυϊκής μάζας, άνιση κατανομή του λίπους με αύξηση του λίπους στην κοιλιά και αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος και της αιματολογικής εικόνας.Βέβαια, η διαδικασία της γήρανσης δεν καθορίζεται μόνο από την έλλειψη ορμονών, αλλά σαφώς επηρεάζεται απ' αυτήν. Γι' αυτό και συνίσταται ορμονοθεραπεία κάτω από ιατρική παρακολούθηση, αλλά μόνο σε περιπτώσεις υπογοναδισμού με σοβαρά συμπτώματα και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη.

Τι να πούμε εμείς;

Παρασκευή 5 το απόγευμα: κλείνω τον υπολογιστή, κλειδώνω τα συρτάρια του γραφείου και η δουλειά αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον για όσο διαρκεί το Σαββατοκύριακο. Ψάχνω αγωνιωδώς μέσα στον ήλιο και τη ζέστη ένα ταξί που θα με μεταφέρει στη μικρή όαση του σπιτιού μου. Τα χέρια ανεβοκατέβαιναν, δεν είναι άλλωστε και τόσο εύκολο να βρεις αυγουστιάτικα ταξί στην άδεια Αθήνα. Ευτυχώς σταματά ένα μπροστά μου: «Ζωγράφου», λέω και είμαι σίγουρος ότι στο πρόσωπό μου φαινόταν η έκφραση αγωνίας και απελπισίας. «Μάλιστα, αλλά πρώτα θα πρέπει να πάμε στο τέρμα Ζωγράφου, στο Νεκροταφείο». Μόλις μπήκα συνειδητοποίησα ότι στη θέση του συνοδηγού καθόταν ένας κύριος, ντυμένος στα μαύρα, αρκετά ταλαιπωρημένος, σα να είχε να κοιμηθεί μέρες ολόκληρες. Έπιασα την κουβέντα τους στη μέση. Μίλαγαν για ένα 25χρονο παιδί. Ενώ συζητούσαν απολάμβανα τη διαδρομή, παρ΄ όλο που την κάνω σχεδόν καθημερινά. Μόλις ο κύριος κατέβηκε στο Νεκροταφείο, ο οδηγός του ταξί έδωσε διευκρινίσεις. «Δεν είναι τραγικό να χάνεις το παιδί σου και μάλιστα με τον τρόπο που το έχασε ο άνθρωπος αυτός; Υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί- μάλλον θα πρέπει να πάψουν να λέγονται οδηγοί- που χτυπούν ανθρώπους στον δρόμο και μετά τους εγκαταλείπουν. Θα μπορούσε να είχε σωθεί το παλικάρι εάν μεταφερόταν στο νοσοκομείο άμεσα. Τι να πεις όμως τώρα σε αυτόν τον πατέρα;». Αστραπιαία μού ήρθε η εικόνα ενός άλλου πατέρα που έχασε το παιδί του. Τι να πεις στον πατέρα του 20χρονου Ντουζόν, που έστειλε το παιδί του για διακοπές και τον πήραν τηλέφωνο ότι ο γιος του ήταν κλινικά νεκρός; Και παρ΄ όλα αυτά έδωσε ένα μάθημα ευγένειας και αξιοπρέπειας σε όλους. «Είστε μία υπέροχη χώρα, με εξαιρετικό πολιτισμό» είπε μόλις βγήκε από το νοσοκομείο. Τι να πούμε εμείς;