Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Κρύα σπίτια, ζεστή καρδιά

Όταν πιάνουν τα κρύα ονειρεύομαι τη Σουηδία. Δεν έχω πάει ακόμα, αλλά ξέρω ότι πολλοί Σουηδοί ονειρεύονται την Ελλάδα. Ο καθένας ονειρεύεται αυτό που του λείπει στη ζωή. Οι Σουηδοί ονειρεύονται ζεστά καλοκαίρια και χειμώνες ήπιους. Εγώ ονειρεύομαι ζεστά σπίτια σε χειμώνες ό,τι να ΄ναι. Αλλά θα είναι κρύοι φαντάζομαι. Δεν θα την πιάσει τη Σουηδία το θερμοκήπιο ακόμα.

Και να την πιάσει, είναι τόσο καλά οργανωμένη για το κρύο που θα αργήσει να φτάσει στην ελληνική κατάσταση. Εδώ που κάνει ζέστη πάντα. Ακόμα και με 10 βαθμούς Κελσίου κάνει ζέστη. Στο τρένο ανάβουν αιρ κοντίσιον, γιατί κάνει ζέστη. Στα μαγαζιά ανάβουν αιρ κοντίσιον, γιατί έχει ήλιο έξω. Στο σπίτι δεν ανάβουν καλοριφέρ, γιατί κάνει ζέστη. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας μάς κατατάσσει στις ζεστές και ήπιες χώρες, οπότε κάνε υπομονή. Μα κρυώνω! Δεν έχει τώρα μέσο όρο, χειμώνιασε! Τουρτουρίζω!

Δεν μπορώ να βγω από το κρεβάτι! Υπομονή, χειμώνας είναι, θα περάσει! Μα πλήρωσα τόσα λεφτά για πετρέλαιο! Δεν πειράζει, τα χρειαζόμαστε για ώρα ανάγκης. Φόρα ένα θερμαντικό φανελάκι. Από αυτά που είναι για σκιέρ, ζεστά και λεπτά. Ρόμπα χοντρή. Παντόφλες με σκυλάκια. Ο κύριος του ισογείου ζεσταίνεται, παραπονιέται. Είναι απόστρατος αξιωματικός, δεν σηκώνει πολλά πολλά.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν νεοσύλλεκτοι, με κακουχίες. Μειώνεται και η θητεία τώρα, πώς θα εξασκηθούμε στις στερήσεις, όταν γίνει πόλεμος; Τρέξε πάνω- κάτω στον διάδρομο.

Τρέχω πάνω- κάτω και ονειρεύομαι τη Σουηδία, σπίτια με υποδαπέδια θέρμανση, καλές μονώσεις, σοφές οικολογικές λύσεις.

Θα βρω έναν αφελή Σουηδό που θα νομίζει ότι στην Ελλάδα κάνει ζέστη, να ανταλλάξουμε έναν χειμώνα. Εκείνος θα έρθει εδώ να δει τι εστί βερίκοκο, εγώ θα πάω εκεί να ζεσταθεί το κοκαλάκι μου.