Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Ας αναγνωρίσουμε στον δήμαρχο Αθηναίων ότι συμβάλλει όσο μπορεί στη μηδενιστική ατμόσφαιρα απαξίωσης των πάντων που κυριαρχεί γύρω μας τις μέρες αυτές.

Χωρίς το σκουπιδαριό στους δρόμους της Αθήνας θα μπορούσε κανείς να ξεχαστεί για μερικά δευτερόλεπτα και να παρασυρθεί από κάποια αταβιστική ανάγκη εορταστι- κού πνεύματος προετοιμασίας των Χριστουγέννων. Όμως όχι.

Πιο αποτελεσματικό από την κριτική του καταναλωτισμού που κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι πάσης αποχρώσεως είναι το κλίμα που δημιουργεί η βρώμα της πόλης. Ο Κακλαμάνης είναι ο αρχιερέας των αντιεξουσιαστών πάσης φύσεως, θα ήταν άδικο να δοθεί αλλού ο τίτλος. Και να μην έχεις εξεγερθεί ποτέ για τίποτε, θα σε εξεγείρει μια βόλτα στην Αθήνα.

Πρέπει να θωρακίσεις την καρδιά σου με στρώματα αναισθησίας για να την αντέξεις, και το σώμα σου με απανωτά αδιάβροχα. Να περπατάς με μάτια κλειστά, ευκαιρία να δεις αν δουλεύουν οι ειδικοί διάδρομοι που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τυφλούς στα πεζοδρόμια...

Δεν είναι πέντε χρόνια που άρχισε στις πόλεις της Ευρώπης η ανακύκλωση των σκουπιδιών στα σπίτια. Το αποφάσισαν, το οργάνωσαν και το έκαναν. Δεν είναι μεσαιωνικοί δημοτικοί θεσμοί που χρειαζόμαστε δεκαετίες για να συνηθίσουμε. Είναι κάτι απολύτως καινούργιο, που με έναν αποφασιστικό δήμαρχο θα μπορούσε να είχε γίνει και στην Αθήνα. Αλλά πάλι, ποιος δήμαρχος θα ήταν ικανός να ανατρέψει το καθεστώς ακινησίας στον δήμο που έχει είκοσι πέντε χρόνια το ίδιο κόμμα στην εξουσία; Οι δήμαρχοι αλλάζουν, οι αντιδήμαρχοι και οι διευθυντές μένουν στη θέση τους, έχουν συνηθίσει την ακινησία. Αν δεν φύγει η Νέα Δημοκρατία από τον Δήμο Αθηναίων η κατάσταση θα χειροτερεύει, ας βγάλει δήμαρχο τον ίδιο το Θεό. Ο οποίος προφανώς γελάει από ψηλά με το χάλι μας, στέλνοντας βροχές και καταιγίδες...